Scoren met Salaris: als student onderhandelen over je salaris met je werkgever

  • Tips voor je carriere
  • Door Justin Wiggers
  • Gepubliceerd op 26/05/2023

Ben je klaar om je portemonnee een flinke boost te geven? In deze blog gaan we het hebben over het beste advies om over je salaris te onderhandelen met je baas. Want laten we eerlijk zijn, een beetje extra cash kan nooit kwaad! We zullen je laten zien hoe je dit slim kunt aanpakken, helemaal in jullie eigen stijl.

Minimumloon in de Branche: Ken je Marktprijs

Voordat je begint met onderhandelen, is het belangrijk om te weten wat het minimumloon is in jouw branche. Doe wat onderzoek en ontdek wat andere bedrijven betalen voor soortgelijke functies. Dit geeft je een goed idee van wat als redelijk wordt beschouwd. Het is tijd om jezelf waarde toe te kennen!

Onderhandelen is goed! Een Cultuurverschil

Laten we een misvatting uit de wereld helpen: onderhandelen over je salaris is niet onbeschoft of egoïstisch, maar juist slim! In Nederland zijn we misschien bescheiden en houden we niet van opscheppen, maar in veel andere landen is het heel normaal om te onderhandelen. Het is tijd om die Nederlandse nederigheid opzij te zetten en te laten zien dat jij weet wat je waard bent!

Strategie voor een Salarisgesprek: De Bal aan het Rollen Brengen

Het begint allemaal met het initiëren van een salarisgesprek. Wees niet bang om het onderwerp aan te snijden! Plan een gesprek met je baas en geef aan dat je graag wilt praten over je salaris. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en wees zelfverzekerd. Laat zien dat je serieus bent en dat je jezelf wilt ontwikkelen binnen het bedrijf.

Gefundeerde Argumenten: Maak je Case

Om je baas te overtuigen, is het belangrijk om sterke argumenten te hebben. Denk na over je prestaties, verantwoordelijkheden en eventuele extra taken die je hebt uitgevoerd. Wees specifiek en noem concrete voorbeelden van hoe je waarde hebt toegevoegd aan het bedrijf. Vergeet niet te benadrukken hoe gemotiveerd je bent om verder te groeien en jezelf te blijven ontwikkelen. Laat je baas zien dat een hoger salaris gerechtvaardigd is!

Denk Verder dan Geld: Extra Voordelen

Naast een hoger salaris, zijn er ook andere voordelen waar je over kunt onderhandelen. Denk aan flexibele werktijden, extra vakantiedagen, opleidingsmogelijkheden of een vergoeding voor reiskosten. Soms kan het toevoegen van deze extra's net zo waardevol zijn als een hoger salaris. Wees creatief en denk buiten de kaders!