Verschil tussen Werkstudenten en Stagiaires

  • Algemeen
  • Gepubliceerd op 12/02/2024

Als werkgever die met studenten wil samenwerken, sta je voor de keuze tussen twee verschillende categorieën: werkstudenten en stagiaires. Het is begrijpelijk dat sommige werkgevers de term "werkstudent" nog niet volledig begrijpen, en vaak wordt de vraag gesteld: "Is dat niet hetzelfde als een stagiaire?" In deze blog zullen we de nuances tussen werkstudenten en stagiaires verhelderen.

Wat zijn werkstudenten?

De term "werkstudent" spreekt eigenlijk voor zich; het zijn studenten die werken naast hun studie. Maar dan ontstaat vaak de vraag: "Wat onderscheidt een werkstudent van een student met een reguliere bijbaan?" Dit is een terechte vraag die we eerst zullen beantwoorden. In principe is een werkstudent inderdaad een student met een bijbaan, maar wat hen onderscheidt, is dat werkstudenten vaak een baan hebben die gerelateerd is aan hun studie. Ze streven ernaar om relevante ervaring op te doen en een waardevol cv op te bouwen.

Voordelen van Werkstudenten:

Werkstudenten zijn intrinsiek gemotiveerd om te werken. Ze zijn niet slechts op zoek naar een manier om geld te verdienen; dat hadden ze immers ook kunnen doen in de horeca of als bezorger bij Thuisbezorgd. Door hun ervaring en studieachtergrond zijn werkstudenten vaak uitstekende werknemers. Ze bevinden zich meestal in de laatste fase van hun studie, wat betekent dat ze een solide basis van kennis hebben om toe te passen. Bovendien zijn werkstudenten vaak beschikbaar voor een periode van minstens een jaar, waarna ze eventueel kunnen doorgroeien naar fulltime posities.

Nadelen van Werkstudenten:

Een nadeel van werkstudenten is dat ze nog steeds studeren, waardoor ze vaak alleen parttime beschikbaar zijn. Soms hebben ze een tussenjaar of volgen ze slechts één vak, waardoor ze meer kunnen werken dan de gemiddelde student-werknemer. Echter, werkstudenten kunnen ook afwezig zijn tijdens tentamenweken, waardoor ze een week of twee minder beschikbaar zijn.

Voordelen van Stagiaires:

In essentie zijn stagiaires bij een organisatie om te leren en ervaring op te doen binnen een specifiek vakgebied. Het doel mag niet zijn om goedkope arbeidskrachten in te zetten. Niettemin, als een stagiaire goed ingeburgerd raakt, kan hij of zij waardevolle bijdragen leveren aan de organisatie. Stagiaires zijn vaak 32 tot 40 uur per week beschikbaar, waardoor ze, mits goed ingezet, financieel niet zwaar drukken op de maandelijkse begroting. Echter, het is redelijk dat stagiaires die substantiële taken uitvoeren een stagevergoeding ontvangen.

Nadelen van Stagiaires:

Zoals eerder vermeld, zijn stagiaires primair aanwezig om te leren en niet noodzakelijk om als goedkope arbeidskrachten te fungeren. Hierdoor kunnen ze niet altijd alle taken overnemen. Stagiaires hebben begeleiding nodig, vergelijkbaar met werkstudenten, maar vaak vereist dit meer inspanning vanuit de organisatie. Stagiaires moeten verslagen maken die nagekeken moeten worden, interne opdrachten uitvoeren en beoordelingsgesprekken voeren met stagebegeleiders van hun onderwijsinstelling.

Conclusie:

Het onderscheid tussen werkstudenten en stagiaires is cruciaal voor werkgevers die studenten willen inzetten. Werkstudenten brengen vaak waardevolle ervaring en motivatie met zich mee, terwijl stagiaires voornamelijk aanwezig zijn om te leren. Door het begrijpen van deze verschillen kunnen werkgevers effectief gebruik maken van beide categorieën studenten, zodat ze optimaal kunnen profiteren van hun talent en potentieel.